Happy Island

Exclusieve vakanties op een eiland in de Vinkeveense Plassen

De Vinkeveense Plassen

De Vinkeveense Plassen bieden voor ieder wat wils op het gebied van recreatie en natuur. De plassen worden gekenmerkt door de legakkers en de ring van 12 zandeilanden. Voor waterrecreatie zijn hier unieke mogelijkheden. U kunt het gebied zeilend en per motorboot maar ook heel goed met de kano of fluisterboot verkennen. Speciaal voor de kanos en fluisterboten is een aantal routes uitgezet.

De Vinkeveense Plassen

Eilanden

Op de Noordplas is een ring van 12 zandeilanden aangelegd. Deze eilanden beschikken over aanlegvoorzieningen en diverse zwemplaatsen. De zandeilanden zijn ideaal voor de varende recreant. De eilanden 1/2 (Winkelpolder) en 4/5 zijn via een vaste oeververbinding vanaf land bereikbaar. Hier zijn tevens parkeervoorzieningen. Bij eiland 4 is een duikzone aanwezig. Diverse zandeilanden zijn voorzien van speeltoestellen voor kinderen en veilige ondiepe zandstrandjes voor de kleintjes.

Zandeiland 1 en 2 vormen samen Winkelpolder. Winkelpolder is als TOP een startpunt voor diverse wandel- en fietsroutes. Sinds 2003 is op Zandeiland 1 in het recreatiegebied Winkelpolder een horecapaviljoen geopend. U kunt daar terecht voor een kopje koffie, om wat te drinken, maar ook voor een eenvoudige lunch of avondeten. Het paviljoen is in het zomerseizoen alle dagen geopend. Eiland 2 is met een brug verbonden met eiland 1. Honden moeten worden aangelijnd. Er zijn diverse beschutte ligweiden.

Zandeiland 4 is via een dam verbonden met de Baambrugse Zuwe en er is een brug naar Zandeiland 5. Op de oostkop (voorbij WVA) is een groenstrand aanwezig. Aan het eiland ligt het clubschip De Schuit van de Watersportvereniging Vinkeveen Abcoude (WVA). WVA heeft aan de zuidzijde een verenigingshaven.

Zandeiland 5 is uitermate geschikt voor kinderen vanwege de afgeschermde zwemzone met strandje en de vele speelattributen. Er zijn ook enkele bootligplaatsen aan de plaszijde. Liggen achter het eiland is niet toegestaan. Zandeiland 5 is bereikbaar via eiland 4, door middel van een (vaste) brug. Honden zijn niet toegestaan.

De omgeving

De natuur op en rondom de Vinkeveense Plassen vormen niet alleen een mooi decor tijdens een dagje uit maar de legakkers bieden ook plaats aan diverse flora en fauna. In De Botshol is zelfs een lepelaarkolonie gevestigd. Dit gebied is buiten het broedseizoen alleen met de kano toegankelijk.

Duiken

De Vinkeveense Plassen zijn uitstekend geschikt om te duiken. Het heldere water en de grote diepte maken een duik in deze plassen steeds weer een belevenis. De enorme toename van het aantal duikers en het feit dat de plassen ook druk bevaren worden heeft ertoe geleid dat het duiken aan een aantal voorwaarden is verbonden. Ter vergroting van de veiligheid van de duikers is een duikzone ingericht waarbinnen het verboden is te varen.

Duikzone
Die zone ligt voor recreatie-eiland 4 aan de Baambrugse Zuwe en is ongeveer 180m lang en 120m breed. Op de bodem liggen diverse objecten waarop gedoken kan worden. De zone is met rood-wit gekleurde boeien gemarkeerd.

Duikpenning Eiland 4
Voor een ieder die in de duikzone van Eiland 4 in de Vinkeveense Plassen wil duiken heeft een duikpenning nodig. Dat geldt ook voor duikscholen en duikverenigingen. Ieder jaar krijgt de penning een andere kleur en nummer. Daardoor is snel zichtbaar wie beschikt over een vergunning en wie niet. De vergunning met penning is alleen te verkrijgen bij Airdiving op Eiland 4. De penning wordt door Airdiving aan het duikjacket gezegeld. Duikers zijn verplicht deze te dragen! Scholen en verenigingen kunnen een jaarvergunning kopen voor 1 instructeur en acht leerlingen. Deze vergunning kan het gehele jaar gebruikt worden voor de alle duiklessen.

Airdiving, Baambrugse Zuwe 143, 3645AE Vinkeveen, 0294-291030.
Tarieven 2016:
Individuele vergunning 20 euro
Duikschool vergunning 170 euro
- Parkeren kunt u op het parkeerterrein op eiland 4. Daarbij wordt u verzocht maar 1 parkeervak in te nemen en gelet op de drukte de parkeerruimte niet te gebruiken voor uw duikuitrusting. U wordt geadviseerd niet buiten de duikzone te duiken. Door de drukke scheepvaart op de plassen brengt u zichzelf en de scheepvaart in gevaar wanneer u dat toch doet.

Veiligheid
Duiken is een avontuurlijke sport. Zoals bij veel van dit soort sporten het geval is, zijn er verschillende niveaus om de sport te beoefenen. Aan de ene kant is er het recreatief genieten van het natuurschoon onder de waterspiegel, aan de andere kant is er de uitdaging van nieuwe verkenningen van grote diepten, wrakken en grotten waarvoor andere technieken en apparatuur nodig zijn. Het BPR verbiedt het duiken in doorgaande vaarroutes, nabij havens, afmeergelegenheden, bruggen en sluizen en in gebieden voor snelvaren of waterskien. En daarom heeft de NOB richtlijnen opgesteld om veilig te kunnen duiken. Naleving van deze richtlijnen is een verantwoordelijkheid van de duiker zelf.

Waterskiën

Sinds enkele jaren is het ook mogelijk om in Vinkeveen te waterskien. In de Zuidplas is een waterskibaan bebakend van 1000 meter lengte en 150 meter breed, waarop met ontheffing mag worden gewaterskied. Snelvaren in de baan is uitsluitend toegestaan ten behoeve van waterskien.

Openstelling
In de vergunning staan beperkingen voor wat betreft de openstelling:
. alleen in de periode van 1 mei tot 1 oktober
. dagelijks van 12.00 uur tot 21.00 uur, maar niet na zonsondergang
Verder zijn er beperkingen aan het te gebruiken schip (lengte, type, geluidsproductie).
Ontheffingen zijn verkrijgbaar voor leden van de waterskivereniging De Ronde Venen. Het maximale aantal ontheffingen is gesteld op 225, maar er is momenteel geen wachtlijst.
Voor nadere informatie aangaande het lidmaatschap en ontheffingen kunt u contact opnemen met het secretariaat van de waterskivereniging:
Paul Omtzigt, Achterbos 24 A, 3645 CD Vinkeveen. Tel.: 0297-261038.